Jak jsem přežila prvák na vysoké škole?

Krásný den všem :)
Dneska jenom taková rychlá vykecávačka, pro ty, které dřív nebo později čeká nástup na vysokou školu :).
Všechny informace, které tady uvidíte, jsou pouze mé názory. Neznamená to, že je stejný přístup na VŠ kam se chystáte vy. Je to pouze moje osobní zkušenost, kterou předávám dál :).


Jak už někteří z vás vědí, studuju na  Ostravské univerzitě v Ostravě. Konkrétní obor psát nebudu, chci si taky uchovat nějaké soukromí. Snad to chápete.

Vzhledem k tomu, že chodím do školy ve městě, které je současně i město, ve kterém žiji, nemusím řešit bydlení. Ano, stále bydlím doma s rodiči, bratrem a psem, a nějakou dobu se ještě nehodlám stěhovat. Příjde mi to naprosto zbytečné vyhazování peněz a rodiče mně mají snad rádi a snad jim tady nevadím :D.
Přispívám jim tím, že mám svou práci a tak se dokážu o sebe postarat. Něco nakoupit domů, nebo pro sebe a nezatěžovat je tak finančně.
Mám tedy tu výhodu, že školu mám od domu tramvají cca 15 minut a mám ji  blíž dokonce než i gympl, na který jsem chodila. Tam mi cesta tramvají trvala 25 minut.

Jak už jsem zmínila, chodím na brigádu. Práce na úplný úvazek pro mně není zatím vhodná a uskutečnitelná, protože za tím téměř nic neumím. Tím, že jsem chodila na gympl, mám všeobecné vzdělání, takže mně nikam nevezmou, i kdybych sebevíc chtěla. Naštěstí mám fajn práci, ze které sice chodím unavená, ale můžu si plánovat směny podle školy, a pokud nemám zkouškové, tak si zvládnu vydělat hezké peníze, které mi zatím stačí.
Samozřejmě když příjde na řadu zkouškové, práci musím omezit. Nejde zvládat obojí na 100%, takže 50% a 50% které jsou normálně, se to v lednu a květnu mění na 60% pro školu a 40% pro práci. Zatím to tak vždy stačilo.
Škola je prostě na prvním místě. To že se mi podařilo sehnat brigádu, kam můžu chodit celý rok, je jen příjemný bonus navíc :).

Na vysoké škole bylo důležité především sehnat kontakty, což v dnešní době sociálních sítí není nic těžkého. Na facebooku se zakládá plno skupin, díky kterým jsem i já našla svoje spolužáky ještě dřív, než jsem šla první den do školy. Seznámili jsme se, a pak už pro nás nebylo těžké se lépe poznat. A tím nemyslím jen spolužáky ze stejného ročníku, ale i vyššího.
Školy pořádají také adaptační kurzy, během kterých by jste se měli se svými spolužáky poznat. Díky kontaktům pak nejste v ničem sami (co si budeme povídat, nikdo vás už nevede za ručičku jako na střední třídní učitel, protože na VŠ žádný třídní učitel není). Můžete si předávat poznámky a zkušenosti.

Nevím, jak to probíhá na ostatních školách, ale my máme opravdu milé vyučující, kteří nám vycházejí vstříc a pomáhají nám jak se dá. Jejich poznámky jsou dostupné a dobře učitelné, takže jsem zatím nezažila žádné velké biflování z knížek, za což jsem moc ráda.
Učebnice jsem rozhodla si koupit až po tom, co řekne vyučující, zatím nikdo nic neřekl a přežila jsem to. Neinvestovala jsem tak milion peněz do knížek, které bych nikdy neotevřela. Když se řídíte tím, co říká vyučující, zvládnete opravdu vše.

Co se týče absence ve škole, u nás je to tak, že můžete chybět pouze 2x za celý semestr na určitém předmětu. Musíte tedy absolvovat 80% jinak se předmět neuznává (většinou). Naše předměty se dělí na přednášky (většinou nepovinné), cvičení, semináře (obojí povinné). Já teda chodím i na přednášky, a musím říct, že se mi to už nejednou vyplatilo :).

Musím zaklepat, všechny zkoušky jsem naštěstí zvládla hned na první pokus. Tento rok jsem skončila s krásným průměrem 1,44 a přitom mi to ani nedalo moc námahu. Samozřejmě záleží jak které předměty. Z některých jsem i brečela, jiné jsem zvládla po pár přečteních.

Je neuvěřitelné, jak rychle tento školní rok utekl. Je to rok, co jsem tady psala o maturitě a teď mám už za sebou první rok na VŠ :) Opravdu neskutečné. Ještě dva roky a čekají mně státnice :( :D

Přečetl to někdo až do konce? :) A do jakého ročníku nastupujete po prázdninách? :)

Štítky: