Borůvkové Cupcakes


Čauky Charmings!
Dneska jsem si nachystala historicky úplně první recept na tomto blogu. Pokud čekáte tip na zdravou snídani, budete se asi muset poohlédnout někam jinam. Ale pokud nepohrdnete něčím sladkým ke kávě, doporučuji si nastudovat tento recept na borůvkové cupcakes :)

Na 16 takových dortíků budete potřebovat: 
125 g hladké mouky
60 g másla
150 g cukru krupice
120 ml podmáslí
1 vejce
1 lžíci kakaa
1/4 lžičky prášku do pečiva
1/4 lžičky soli
1/2 lžičky jedlé sody
1/2 lžičky bílého vinného octa
červená potravinářská barva


Začneme tím, že troubu předehřejeme na 170 stupnů a připravíme si formičky na muffiny. Pokud máte tu plechovou, vložte do otvorů papírové košíčky. Já mám silikonové formičky, takže si ušetřím krok navíc :)

V míse smícháme mouku, prášek do pečiva, sůl a kakao.


Ve druhé míse vyšleháme změklé máslo společně s vejcem a krupicovým cukrem. Šleháme tak dlouho, dokud ze směsi nebude světlá našlehaná pěna.


Poté v hrníčku nebo sklenici zamícháme červené barvivo a podmáslí. Přidejte barviva kolik chcete, podle toho vaše cupcakes budou vypadat. Jak můžete vidět, zvolila jsem dost "krvavou" variantu.


Do mísy s vyšlehaným máslem přidáme polovinu mouky s kakaem a šlehačem na nízké otáčky zašleháme. Do směsi přilijeme podmáslí a opět zapracujeme. Pak přidáme druhou polovinu moučné směsi a velmi dobře vše prošleháme.


V dalším hrníčku smícháme jedlou sodu a ocet, pozor, vypění to. Pomocí stěrky pak vmícháme do těsta. Těsto rozdělíme rovnoměrně do 16 košíčků. Určitě košíčky neplňte až po okraj, těsto vyběhne. Takže doporučuji dát těsto maximálně do dvou třetin.


Dortíky se pečou cca 18 - 20 minut, až jsou upečené. Nechte je vychladnout. Po úplném vychladnutí můžete dortíky ozdobit krémem.

Na borůvkový krém potřebujete:  
250 g mascarpone
3 lžíce marmelády (opravdu se toho držte, dala jsem tam toho mnohem více, protože krém mi přišel docela bez chuti a pak byly dortíky opravdu hodně sladké)
200 ml smetany ke šlehání 31%
borůvky na ozdobu


Mascarpone vyšleháme společně s marmeládou, přilijeme smetanu a zamícháme. Pomocí šlehače vyšleháme směs na pevný krém.


Krém přendáme do sáčku se zdobičkou a nastříkáme na dortíky. Poté nezbývá už nic jiného než dortíky ozdobit borůvkami. Můžeme přidat i cukrářské zdobení :).


Tímto máme hotovo. Určitě mi dejte dole do komentářů vědět, zda děláte cupcakes a jestli vyzkoušíte i tento recept. Ráda taky uvítám vaše recepty na cupcakes :)

Mějte se krásně. Budu se těšit u dalšího článku :)

Štítky: , ,