Sociální sítě vs. Reálný život

Ahoj Charmings :)
Zkoušeli jste se někdy zamyslet nad tím, proč všechny (nebo alespoň většina) fotek na instagramu vypadá tak skvěle? Proč na titulních stránkách časopisů nejsou modelky v pyžamu nebo v teplákách? Proč se vám všechno kolem vás zdá mnohem hezčí a lepší, než u vás samotných?

Odpověď na tyto otázky je jednoduchá. Není to proto, že váš život je nezáživný nebo málo zajímavý. Je to proto, protože na sociálních sítích a v médiích chceme všem ukázat to nejlepší.

Rozebereme si dvě hlavní sociální sítě. Facebook a Instagram. Podle mnohých hodnotí kvalitu našich fotek a zážitků likes nebo srdíčka. Všichni dělají fotky tak, aby vypadaly krásně. Případně je upraví tak, aby vypadaly krásně.

Vyfotíme si naši nejlepší snídani z celého týdne. Všichni si pak myslí, jak skvěle si žijeme. Ale co když máme po zbytek týdne jenom chleba nebo rohlík s máslem? Něco takového nebudeme vystavovat na internetu, to přece nikoho nezajímá.


Stejně je to i s našimi outfity nebo líčením. V dnešní povrchní době, ve které je nejvíce důležitý podle mnoha lidí asi vzhled, uděláme 60 selfies a pak na internet pustíme stejně jenom jednu, tu nejlepší.

Fotky z cest? Samozřejmě, že všichni chcou ukázat fotky z míst, kde byli. Co ale vyberou raději? Stromy cestou do školy nebo palmy u moře? Zříceninu hradu nebo Disneyland?


To, že nemáte milion srdíček na instagramu nebo likes na Facebooku přece nic neznamená. "Lajknutí" nedokazuje, jak skvělí a krásní jste, co nosíte uvnitř. Je to jenom Facebook, zábava.

Pokud nemáte stovky likes, neznamená to, že jste někdo míň, než holka od vedle. Možná je více známější, více oblíbená. To ale nevypovídá o tom, jestli ona má skvělý život nebo ne. Může ukazovat spousty věcí, které si pořídila. Může přidávat fotky z drahých restaurací nebo parfumérií. Ale uvnitř může být mnohem smutnější a méně šťastnější než jste vy.

Na sociálních sítích si mnohdy hrajeme na někoho úplně jiného, než jsme. Protože všechno je jednodušší sdělit přes notebook nebo mobil. Jak se ale cítíme v realitě? Kde je pravda? To víme pak jenom my sami...

Štítky: ,