Produkty ze spolupráce stejně nejsou zadarmo...

Ahoj Charmings!
Na dnešek mám nachystané trošičku kontroverznější téma, co se české a slovenské blogosféry týče. Je možné, že fanoušky tohoto blogu rozdělí na dva tábory, ale snad se tak nestane. I přesto doufám, že se vám článek bude líbit. Pokud se tady někdo bude chtít zhádat v komentářích, tak ten článek prosím ani nečtěte.

Nejde si nevšimnout, kolik nenávistivých komentářů se poslední dobou objevuje pod články ostatních bloggerek (mě se to naštěstí zatím vyhýbá) nebo pod videi youtuberek. Většinou v nich lidé právě kritizují spolupráce s e-shopy, dostávání věcí "zdarma" nebo jiné formy spolupráce jako jsou třeba pozvánky na akce.

Zdroj obrázku
princess, internet, and crown image

A já se ptám: "Proč?"
Proč mají lidé potřebu kritizovat někoho za to, že dělá svůj koníček dobře? Proč lidem vadí, že něco určitá blogerka dostane zadarmo? Že nemá na věc pak svůj názor? To přece není pravda...ale všechno popořádku...

"Dostáváš věci zadarmo, to Ti není blbé je příjmout?"
Ne. Není mi to blbé. Já sama za sebou mnoho spoluprací ještě nemám, ale pár nabídek mi už přišlo. Některé jsem přijala, jiné zase odmítla. Nejraději přijímám ty spolupráce, které mě zaujmou. Ať už proto, že se týkají zaměření mého blogu, nebo proto, že z toho budete něco mít i vy. Moji čtenáři. Těch si vážím úplně nejvíc. Protože bez mých skvělých čtenářů bych žádnou spolupráci nikdy nedostala. Kdo by nějakým způsobem "sponzoroval" blog, který nikdo nečte? Nejspíše nikdo.

"Dostáváš věci zadarmo, takže je jasné, že na blog nenapíšeš svůj názor, ale samou chválu"
Nikdy nepochopím, jak někdo tohle může vypustit z pusy. Proč bych měla na svůj blog napsat něco, co si nemyslím a za čím nestojím? Jak už jsem psala, svých čtenářů si vážím, takže je nebudu ve svých článcích klamat, i kdybych za ně měla dostat sto tisíc produktů. Prostě ne. Raději žádná spolupráce, než spolupráce ve které mě někdo bude do něčeho nutit.

"Blogerky by se měly stydět za to, že napíšou firmě o spolupráci"
Opět NE. Já kdysi nedokázala pochopit, jak si může blogerka napsat o spolupráci a někam se "cpát". Pak jsem si ale povídala s mou kamarádkou, taky blogerkou (zdravím Terezku, ale její blog zmiňovat nebudu, protože nechci, aby se na ni pak snesla vlna haterů), která mi vysvětlila, že na tom přece není nic špatného.
Když vidím, že nějaká firma někde avizuje, že hledá blogerky na spolupráci, tak proč jim nenapsat a neskusit štěstí? Blogování (pokud se bavíme o knižních, beauty, fashion, food kategoriích ale jistě by se našly i další) je dost drahý koníček a blogerka musí mít pořád, co ukazovat (o tom ještě později).  
Terka mi vysvětlila, že je to podobné jako když hledáš práci. Když budeš sedět v koutě, nikdo si tě nevšimne. Pokud hledáš práci musíš se umět nabídnout i sama. To ale neznamená, že teď všichni poběžíte napsat každé firmě, to zase pozor :) Pokud ale někde se dočtete, že někdo hledá blogerky pro spolupráci a vy si chcete vyzkoušet, jak taková spolupráce probíhá, nevidím na tom nic špatného. Každý nějak někdy začínal.


Zdroj obrázku












zoella, joe sugg, and zoe sugg image

"To bych taky chtěla, dostávat všechno zadarmo"
Fakt je, že žádný produkt ze spolupráce není zadarmo. Ano, možná za něj blogerka nemusí zaplatit finančně (což je pro ni výhodné, protože žádná blogerka nemá nekonečný plat, některé ještě k tomu musí chodit do školy nebo mít nějaké jiné povinnosti) ale musí za něj zaplatit časově. Článek se sám a ještě k tomu za deset minut nenapíše. Musí se nafotit fotky produktu (někdy čekat i na vhodné světlo, což je v zimě dost náročné), upravit fotky, napsat článek, přečíst si ho po sobě, zkontrolovat chyby, postnout ho na sociální sítě atd. Youtuberky musí video natočit, sestříhat, editovat, dát na Youtube, opět soc. sítě. To jsou věci, které běžný čtenář nebo subscriber nevidí. Je za tím spousta času, někdy i několik hodin...ale věřte nebo ne, blogerce ta spolupráce pomůže. Může vám ukázat spoustu věcí, které by jinak nemohla vyzkoušet, protože by ji za chvíli došly peníze, kdyby to všechno měla hradit sama.

"Kdy konečně taky začnu dostávat věci zadarmo? Proč máš ty tolik shlédnutí a pravidelných čtenářů, když já bloguji stejně dlouho a mám o polovinu méně?" 
Pokud píšete blog jenom pro věci "zadarmo", tak to ani nedělejte...takový blog nemá vůbec smysl vést. Jednak to čtenáři poznají, vycítí, že pro danou věc nejste zapálení a jednak..mohli byste se na sebe pak podívat do zrcadla? Proč se pořád honit za nějakými čísly? Blog máte psát pro radost, ne pro počet čtenářů a spoluprací. Uvidíte, že se výsledky brzy dostaví samy.

Tímto bych chtěla článek ukončit. Byla bych velmi ráda, kdyby se stal "virální", rozšířil se a otevřel tak oči nejlépe všem haterům, kteří nedokážou ocenit práci druhých. Ale nedělám si iluze.
Přeji všem, aby měli spoustu úspěchů s blogem, málo žádné hnusné anonymy nebo hatery v komentářích pod články/videii, a hlavně vám přeji, abyste byli zdraví a šťastní. A vy hateři, nezáviďte, přejte úspěch druhým a makejte, abyste taky něco dokázali.

Štítky: